Як вибрати «правильну» закваску
Перш, ніж почати пошук «правильної» закваски, потрібно визначитися, що ж на виході ви хочете отримати. Це може бути йогурт, кефір, айран, сир та інші кисломолочні продукти. Кожен з них по-своєму смачний і корисний, а для приготування потрібні різні закваски. Але є деякі загальні для цих продуктів особливості. На них і зупинимося.
Поради щодо вибору закваски для молока
-
Суха закваска. Купуйте розфасоване сировину для приготування кефіру, йогурту і сиру. Використовувати магазинні йогурти і рідкі закваски не варто – користі від готового продукту буде не багато.
-
Різноманітність бактерій. У складі на упаковці будуть вказані бактерії, які входять в закваску для молока. Чим різноманітніше склад, тим корисніше буде кінцевий продукт. Цей нюанс важливий і якщо ви плануєте годувати домашнім йогуртом немовляти. Далеко не всі бактерії добре засвоюються дитячим організмом.
-
Цілісність упаковки. При контакті з киснем цінні бактерії закваски для молока гинуть, тому перед покупкою зверніть увагу на те, щоб упаковка (пачка чи флакон) не були пошкоджені.
Основні параметри
Для виготовлення кисломолочного продукту в домашніх умовах, цілком достатньо фасування закваски в 0,5-1,5 р. Більший обсяг фасування не дає більш вираженого результату — ефект буде той самий: що від ваги 1,5 г, від 10 р. Проте деякі виробники фасують закваску великими дозами, намагаючись піднести це як вигоду.
Важливо! Закваску для молока не можна ділити на частини. Відкривши флакон/пачку, ви повинні витратити її всю. При контакті з киснем бактерії починають гинути, відповідно, залишена «на потім» порція може бути неефективною.
Ще одна поширена хитрість виробників – концентрація бактерій. Багато виставляють за перевагу концентрацію більш ніж КОЕ109. Насправді, для приготування сиру, йогурту і кефіру будинку КОЕ109 – це більш ніж достатньо. Додаткові бактерії ролі не зіграють.
Не верьте, если производитель указывает, что именно с его закваской ваш йогурт будет готов через 4 часа. Для полноценного раскрытия бактерий и приготовления кефира или сыра нужно минимум 6-8 часов.
Сыр, йогурт и кефир в домашних условиях
Приготовление кисломолочных продуктов дома – не самый легкий процесс. Закваска для молока не раскроется, если его температура будет недостаточно высокой, а если молоко перегреть, то бактерии погибнут. Процесс приготовления облегчает йогуртница, но, приловчившись, можно обойтись и без нее. При этом готовый продукт намного вкуснее магазинного, а сравнение по полезности и вовсе излишне. Домашние йогурты точно натуральные, свежие и действительно содержат нужные для вашего организма полезные бактерии. Так що не відмовляйте собі в задоволенні, купуйте «правильні» закваски і їжте корисні продукти!