Моцарелла
Корисні властивості моцарели
Батьківщиною моцарели по праву вважається Неаполь в Італії. Там же готують найсмачнішу піцу (якщо вірити книзі «Їж, молись, кохай»). Колись давно цей молодий сир з молока робили азіатського (або водяного) буйвола. Сучасні інтерпретації моцарели ґрунтуються на звичайному коров'ячому молоці. Їх можна знайти майже в будь-якій країні світу, і кожна володіє своїми унікальними рецептами. Наприклад, в США такий сир характеризується зниженою вологістю (менше 50%).
Поживна цінність моцарели
Якщо моцарелла виготовлена з якісного молока, вона може бути включена в меню здорового харчування. Один кулька цього м'якого сиру (приблизно 28 грамів та 1 унція) містить 72 калорії. У такій досить скромною порції мають місце: 4.5 г жиру, 7 г тваринного білка і менше 1 г вуглеводів. Головна харчова цінність моцарели прихована в її вітамінах і мінералах. Один сирний кулька насичує організм ніацином, рибофлавіном, тіаміном, біотин і вітамінами B5 та B6. Оскільки всі перераховані речовини можна віднести до водорозчинних вітамінів, вони швидко проникають в кров і запускають обмінні процеси. Потрібні для здоров'я органів зору і шкіри, а також для формування необхідної кількості еритроцитів в одиницю часу.
Ще в моцареллі багато корисних жиророзчинних речовин, що впливають на здоров'я опорно-рухового апарату, сприяють поглинанню кальцію та захисту клітинних мембран від окисних стресів. Це вітаміни A, D, E. Що стосується мікроелементів, в одному салатному кульці цього італійського сиру можна знайти 183 мг кальцію (більш ніж 18% від рекомендованої щоденної дози). Врахуйте, що кальцій особливо важливий для структурної цілісності кісток і захисту зубної емалі. Те ж саме кількість моцарели може дати людині до 13% добової дози фосфору. Этот микроэлемент важен как сам по себе для человеческого здоровья, так и в связке с кальцием. Йод (10 мкг на 28 г продукта) нужен для здоровья кожи, волос и зубов. Наряду с селеном он присутствует в качественном сыре моцарелла. Селен (4 мкг на 28 г продукта), в свою очередь, оказывает огромную поддержку организму в борьбе с воспалениями и разрушительным действием окислителей. Другие питательные вещества, найденные в итальянском сыре: аминокислоты, молибден, калий, магний, хлориды железа и натрия, омега-3 и омега-6 жирные кислоты.
Польза моцареллы
Сыр моцарелла — превосходный источник здорового белка, который важен для функционирования мускулатуры и выработки энергии. Его употребление (в разумных количествах) может защитить против ревматизма, вызванного накоплением кристаллов мочевой кислоты в суставах. Кальций, найденный в моцарелле, способствует потере веса и обеспечивает защиту против рака молочной железы. Еще одно полезное преимущество данного сыра – защита от метаболического синдрома, который увеличивает риск развития тяжелых болезней сердца и может со временем привести к сердечному приступу. «Сирні» вітаміни B6 (1% денної дози) і B12 (12%) очищають кров від гомоцистеїну, побічного продукту метаболізму амінокислот, який кардіологи звинувачують у пошкодженні кровоносних артерій. Для цинку в складі моцарели теж знайшлося тепле містечко. Цей мікроелемент потрібний нашому організму для синтезу білків, для нормального росту і розвитку клітин, для зміцнення імунітету. До речі, в 1 салатному кульці моцарели міститься 9% рекомендованої середньодобової дози цинку.
Фахівці впевнені, що дієта з невеликим включенням моцарели: перешкоджає розвитку остеопорозу, зміцнює кістки, лікує гіпертонію, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок, знижує тиск, лікує подагру (різновид артриту), сприяє швидкому загоєнню переломів, зміцнює імунітет, забезпечує здоров'я нервової системи, відновлює і береже зір, протистоїть раку молочної залози і раку кишечника, зменшує прояви ПМС, бореться з мігренню, перешкоджає зайвої згортання крові. До питання про калорійності моцарели Моцарелу можна використовувати як дієтичний продукт. Але слід знати, що калорійність такого сиру безпосередньо залежить від жирності молочної основи. Продукт, виготовлений із цільного молока, містить не менше 45% жиру. Більш легкі сорти моцарели роблять із суміші незбираного і знежиреного молока. У цьому випадку жирність готового продукту повинна знаходитися в діапазоні 30-45%. http://www.poleznenko.ru/poleznye-svojstva-mocarelly.html